Boligindretning / Indretningstips / Om oprydning
Oprydning:
Vi kender det vist alle sammen: Der er ikke noget der er så energidræbende end den tid der går med at have dårlig samvittighed over noget man 'burde have' gjort.
 
Sådan er det også hvis du har rod i huset, som i alt for langt tid har fået lov at vokse, at det ender med at virke som en uoverskuelig opgave at få bund i igen. Så havner man let i en tilstand af lade stå til, der er svær at komme ud af igen.En rigtig dårlig og ond cirkel.
 
Det kan der heldigvis gøres noget ved, blot ved justere lidt ved ens vaner,
og så tage lidt af gangen, så du undervejs ikke kører surt i det igen. 
 
Beslut dig for at komme rodet til bunds, så det ikke bliver en evig tilbagevendende kamp. 
Det første skridt er at tage beslutningen, hvor du føler dig motiveret til at få taget hul på sagen. Inddrag gerne hele familien, så det kan blive til et  fælles projekt  at indføre nye vaner til hjemmet. Dels  for at gør det nemmere at holde de nye 'husregler' vedlige, ved at  alle bakker op om projektet, dels fordi det vil være til glæde for hele familien på alle plan. Børn er faktisk utrolig ivrige efter at hjælpe med, hvis de forstår formålet med de ting man gør. 
  
Vær systematisk når du går i gang:
Begynd med at fjerne al synlig rod der under alle omstændigheder skal væk. 
 
Fjern så de ’overflødige’ ting:
Når du bliver i tvivl om hvad der skal væk og hvad der skal blive - så tænk på hvornår du sidst har haft brug for det/den(hvis nogen sinde) og hvilket formål tingene tjener/skal tjene.
 
Er svaret ’den eller det er der bare fordi’? , og den eneste funktion de reelt ha er at fylde op og tage plads for andet du har langt større brug for at have inden for rækkevidde?
 
Så tag en rask beslutning om at de skal ud af huset,  og hvis du har svært ved at tage sådan beslutning, så tænk på dit kommende nye opryddelige hjem der vil blive langt nemmere at holde i orden som motivation.
 
Flyt ikke rodet fra et sted til et andet 
Drop fristelsen med at flytte rodet fra et sted til et andet.
- så overfører du bare problemet til andre steder, og er ikke kommet et skridt videre.
Ting du godt ved du f.eks. aldrig får repareret eller nogen sinde får brug for igen, får ikke mirakuløst et 'nyt liv' ved at  få lov at stå hengemt på øverste hylde,  bagerst i skabet, garagen, loftet, gæsteværelset eller kælder.
 
Tag et rum af gangen og læg de store linjer først 
Gør det overskueligt – inddel opgaven i mindre områder og indret møbleringen derefter.
 
Skriv en liste og lav gerne en tegning, hvor du inddeler hvert rummet i mindre sektioner: Sofagruppen, kontorhjørnet, legeområde for børn osv, derefter finder du hurtigt  ud af om den eksisterende indretning er optimalt nok, eller noget  evt. skal placeres anderledes, så hver ting kan få den plads, hvor funktionen og placeringen er mest optimal. 
 
Så bliver det hele langt mere overskueligt, og det tager pludselig ingen tid at komme i gennem listen, når du tager fat i et rum af gangen. 
 
Hver gang du får sat et hak ud for listen, vil du synligt blive opmuntret og motiveret til at fortsætte med den næste opgave på listen.
 
Få hjælpe til de større ting 
Nu er det tid til evt. også at spørg i din omgangskreds, om der er nogen der vil give en hånd med  de sager der vil være langt lettere og praktisk at være flere om.
Tunge Møbler der skal stilles anderledes, eller skal bæres ud og fjernes helt.
Desto flere hænder til at få placeret de større ting,  desto nemmere og hurtigere vil du kunne komme videre med at få alle detaljerne på plads, så der frem efter blot vil dreje sig om at vedligeholde med ganske lidt indsats i det daglige.
 
Praktisk opbevaring : 
 
Opbevar dine ting i et overskueligt og nemt system.
Anbring dine genstande der hvor de er mest logisk og praktisk, og opbevar dem så det bliver nemt at holde i orden, og nem at finde frem når du skal bruge dem. 
Sørg for at hver ting får hver deres faste pladser – så skal du eller andre familiemedlemmer ikke gå og lede efter dem hver gang noget skal bruges.
 
Praktiske ting som nødvendige kontorartikler  Giv dem en plads i skrivebordsskuffen så de ikke roder på selve skrivebordet .Skrivebordsskuffe gerne med små inddelinger er perfekt . Her du får et godt overblik, straks du trækker skuffen ud. Bestik skuffeindsats er f.eks. lige så glimrende til klips, saks, viskelæder, lineal osv.
  
Ringbind med plastlommer er glimrende til at sætte løse papir, avisudklip, og andet som du gerne vil gemme. Det kan være små udklip med gode ideer til boligen. Madopskrifter, Garantibeviser, Regninger osv.
 
Brug en mappe til hvert emne – så kan du nemt holde styr på dem og lige så nemme finde frem, uden at du hver gang skal til at lede i en uoverskuelig papirbunke med små og store lapper der nemt kan forsvinde, blive krøllet eller ødelagt.
 
Æsker/bokse med låg er fine at opbevare ting i.
Børnenes tegninger i en mappe/boks for sig, strikkeopskrifter i en anden, Sko og tasker, ligeledes. Uanset hvad, sæt tydeligt skilte udenpå så du har hurtigt overblik over hvad der er i hver enkelt kasse, eller brug transparente æsker hvis de f.eks.står stakket op, så kan du  uden at behøve at løfte låget se hvad indholdet er. 
 
Gør det nemt for børnene at holde orden i deres værelser. 
Sørg for at deres værelser aldrig bliver fyldt så meget, at de rent ud drukner i ting og sager. Giv dem gode opbevarings muligheder  til deres legesager, skolebøger osv. så det er nemt for dem selv at holde orden.
  
Tænk næste gang du anskaffer dig noget til dit hjem.
Om det er noget du reelt mangler, eller noget der skal erstatte noget der er ringere eller er gået itu. Hvis ikke det er nogen af delene, så har du højst sandsynligt ikke behov for det, og den ekstra ’nyanskaffelse’ til huset vil blot fylde op i dit hjem.
 
Gør det til en vane. 
Følger du ovenstående punkter  vil du snart opdage, at det bliver lettere og lettere for dig at holde styr på dit hjem uden at du føler dig som evig slave af det. 
Til sidst vil du faktisk ikke tænke mere over det som et større problem, men blot noget du får gjort løbende som ren rutine sag, der ikke kræver mange minutter at få ordnet.  
Det vil ikke længere vokse sig  til en uoverskuelig ’byrde’ der tidligere gav dig stress og dårlig samvittighed.
 
Dit hjem er blevet  det det skal være - et åndehul og fristed  hvor du kan lade op og gøre de ting du mest har lyst til at gøre, og plads nok til at du kan gøre det. 
 
Eksempel på praktisk indretning af mit eget lager/værksted :
Livingplus Interior | CVR: 27012426 | Øverødvej 74, 2840 Holte  | Tlf.: 26170624 | info@livingplus.dk